lørdag 1. mai 2010

Bolla Pinnsvin
Bolla Pinnsvin var den første tegnefilmen basert på en Prøysen-vise (om vi ser bort ifra "Kråkevisa" fra 1962 som var en utklipps-film). Filmen ble vist på NRK første gang i 1999 og har siden blitt en liten klassiker på Barne-TV. Filmen varer i 3 minutter og 13 sekunder og tok over ett år å produsere.


Figuren Bolla Pinnsvin
Bolla er ei beskjeden pinnsvinjente som ikke gjør mye ut av seg. Men hun er modig når det gjelder! Bolla har blitt illustrert av mange tegnere, men figuren som finnes i tegnefilmen er laget av Hans Jørgen Sandnes


Alf Prøysen og Bolla Pinnsvin
Alf Prøysen (1914 - 1970) skrev visa om Bolla Pinnsvin i 1955 til bruk i Barnetimen for de minste. Prøysen brukte også Bolla i boka "Sirkus Mikkelikski" der Bolla er en av hovedpersonene, sammen med Nøtteliten og Helene Harefrøken. Mer om Prøysen kan du finne på proysen.no

Tegnefilmen
Tegnefilmen om Bolla Pinnsvin ble laget i 1999 for NRK Barne-TV. Den var den første i en serie tegnefilmer basert på Prøysens viser. Vi lager fortsatt tegnefilmer til Prøysens viser, og i 2011 består serian av ni titler.

Tegnefilmen om Bolla Pinnsvin er håndtegnet av Hans Jørgen Sandnes som også malte alle bakgrunnene i filmen. Filmen er en blanding av animasjoner og stillbilder, og består av over to tusen tegninger og skisser. Filmen fikk stor oppmerksomhet da den kom, i både aviser og TV, og hadde premiére på Prøysenhuset. Filmen er produsert av Sandnes Media as og vises fortsatt på NRK Super.


Bøker og plakater
Figuren fra tegnefilmen er også brukt på andre produkter, som bøker, plakater og refleksvester. Disse kan du finne i Barnas Ark sin nettbutikk.

Vil du se mer fra Prøysens eventyrskog, kan du besøke Eventyrskogen!
Internasjonal tittel:Alf Prøysens Bolla Pinnsvin
Produksjonsår:1999
Kategori:Kortfilm
Land:Norge
Teknikk:Tegnefilm
Visningsformat:Digibeta
Beta SP
Varighet:3:13
Regissør:Hans Jørgen Sandnes
Produsent:Sven Erik Sandnes
Produksjonsselskap:Sandnes Mediaproduksjoner AS
Animasjon:Hans Jørgen Sandnes
Teknikk:Halstein Larsen
Musikk:Alf Prøysen
Johan Øian